Woensdagavond 19.30 uur; de meeste studenten zijn weer thuis, maar Leon Admiraal (20) heeft even tijd om te bellen vanuit België. Als stagiair/afstudeerder Middenkader Engineering draait hij namelijk volop mee met het team van Certion. Hoe brengen stagebedrijf en student elkaar naar grotere hoogte?


Leon Admiraal (20)

 

Leervaardigheid: praktisch onderhoudswerk

“We hadden net een storing in de turbine, waar we op moeten wachten, dus ik kan wel even bellen”, vertelt Leon aan de voet van de turbine die Certion in onderhoud heeft. Deze week zitten een collega en ik voor het werk in België. Ik leer en doe er van alles, zoals het vervangen van filters in hydrauliekstations, het checken van drukmeters en bijvullen van vetten. Daarnaast heb ik mee mogen kijken bij demontageprocessen.”

 

Leerdoel: groeien in techniek

Leon is vierdejaars niveau-4 student aan de Landstede-opleiding in Harderwijk. Techniek zat er al jong in: “Op de basisschool sprak het vak me al erg aan. Ook op het vmbo koos ik de technische richting en nu volg ik deze vierjarige mbo-studie. Mijn doel is om hierna verder te studeren in de richting van hbo-robotica. Om me nu nog zo breed mogelijk te oriënteren en veel te leren, was de afstudeermogelijkheid van 720 uur bij Certion een mooie kans. Leuke bijkomstigheden waren natuurlijk de prima stagevergoeding en de bedrijfsauto die ik voor het werk mag gebruiken.”

 

Leerpunt: “Je moet het samen doen”

Hoewel een turbine totaal nieuw voor hem was, vond de Wezeper snel zijn weg in de molen. “Eerst heb ik natuurlijk alle GWO veiligheidstrainingen gevolgd en de NEN3140 elektrotechniek moeten halen, maar al snel mocht ik ook mee naar boven. Het is een cliché, maar ik heb toch ervaren dat periodiek onderhoud aan een turbine belangrijk is voor de prestaties.” Leon is goed te spreken over de begeleiding. “Boven in zo’n turbine is teamwork ontzettend belangrijk; je moet het samen doen, dus op elkaar kunnen vertrouwen en op elkaar letten. Daarom ben ik ook blij dat ik dat vertrouwen en die vrijheid van mijn begeleiders Ronald Schoot Uiterkamp en Stephan de Lange heb gekregen.”

 

Leerresultaat: model voor hijsbok

Ook de meerwaarde van Certion kwam bij Leon duidelijk naar voren: “Met de kennis van en specifieke – zelf ontwikkelde – gereedschappen onderscheidt het bedrijf zich.” Ondertussen draagt Leon daar ook aan bij met zijn afstudeerproject. Dat behelst het ontwerpen, berekenen, maken en onderhouden van een fictief product. “In mijn geval is dat een model voor een hijsbok waarmee je bijvoorbeeld turbineonderdelen kunt takelen. De tekeningen en berekeningen liggen allemaal bij Certion, als ze er verder mee willen. In ieder geval hebben ze mij al gevraagd of ik in de zomervakantie wil blijven werken. Dat is een goed teken.”

Meer nieuws

Certion gaat weer naar school

Certion gaat weer naar school

De stagiairs van morgen en technici van óvermorgen werven, hoe doe je dat? Door de jongeren nu al warm te laten lopen voor een baan in de techniek. Daarom ging commercieel manager Bart Thiele van Certion weer naar school.

Certion en F&B Group gaan samen voor groei

Certion en F&B Group gaan samen voor groei

Certion heeft krachten gebundeld met F&B Group. Met dit partnerschap delen en verbreden beide partijen hun kennis van de markt en verschillende type windturbines. De nieuwe samenwerking betekent uitbreiding van het serviceaanbod en capaciteit.