Met een acht meter hoge mobiele turbinewiek op een speciaal ontworpen aanhanger biedt Zwaan Buitensport sportievelingen een nieuwe uitdaging. Ofwel, hoe Jurgen Zwaan een afgeschreven wiek een totaal nieuw leven geeft. Met dank aan Certion.

 

Sinds 2007 is Jurgen Zwaan uit Dronten actief met zijn outdoorbedrijf dat zich richt op actieve ontspanning in de natuur. Denk aan survivalrunning, boogschieten, biologisch kloten, vlot varen, kanoën en verschillende andere teamactiviteiten. Trouwens, ook op zijn eigen hectare grote terrein tussen de akkers kun je je helemaal uitleven op het zelf ontworpen hindernisparcours.

 

En nu een klimwiek?

“Zo’n drie jaar geleden ontstond bij me het idee om een typisch Flevolands element te integreren in dat concept. En wat is meer Flevolands dan een windturbine, die overal in de polder staan? Ik kende Stephan de Lange van Certion vanuit de Dronterland Survivalrun, die we beiden vanuit onze bedrijven sponsorden. Certion had deze wiek op haar buitenterrein liggen, klaar om gerecycled te worden. Dus we mochten ‘m hebben.”

Een echt lokaal product dus?

“Ja, want uit de historie bleek dat de glasfiber wiek ooit gebouwd is door een Nederlandse fabrikant die later door Vestas is overgenomen. Het leuke is dat veel andere lokale partijen meegewerkt hebben aan de af- en ombouw. Verschillende aanhangeronderdelen komen uit Nagele, het lassen is in Biddinghuizen gebeurd, de hydrauliek komt uit Lelystad en het zekersysteem uit Almere. Voor de ontwikkelingskosten kon ik gebruik maken van een voucher van Horizon Flevoland.”

 

Wat is de meerwaarde van de wiek?

“Voor zover ik weet, zijn we in Nederland en omliggende landen uniek met onze mobiele klimwiek. Ons doel is om de 950 kilogram zware klimwiek overal mee naar toe te kunnen nemen, zoals events, bedrijfsfeesten of festivals in binnen- en buitenland. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld ook je eigen logo en vlag eraan bevestigen. Het is een echte blikvanger om ergens neer te zetten en uitdagend om in te klauteren. We hebben twee klimroutes gemaakt, maar willen nog een derde aan de bolle kant toevoegen.”

 

Wat komt er bij de (de)montage kijken?

“Best veel. Ten eerste hebben we met hulp van Certion de negentien meter lange wiek afgezaagd, zodat we het onderste en dikste stuk van acht meter over hielden. Dat heeft te maken met de maximale lengte die je op een losse aanhanger achter je auto mag trekken. Overigens hebben we die aanhanger ook op maat laten maken, zodat we de wiek gemakkelijk kunnen meenemen en kunnen stempelen en installeren. Daarnaast hebben we zelf enkele tientallen klimgrepen gemonteerd aan de wiek.”

 

Is het veilig?

“Jazeker, dat is het belangrijkste. We hebben het allemaal goed laten testen en keuren, ook op windkrachtweerstand. Daarnaast hebben we een volautomatisch elektrisch zekersysteem bovenop de wiek laten monteren; daardoor val je nooit verder dan enkele centimeters. Al met al is het een innovatieve vinding, waar ik heel trots op ben. Mede dankzij Certion.”

 

Meer weten?
www.zwaanbuitensport.nl

Meer nieuws

Certion gaat weer naar school

Certion gaat weer naar school

De stagiairs van morgen en technici van óvermorgen werven, hoe doe je dat? Door de jongeren nu al warm te laten lopen voor een baan in de techniek. Daarom ging commercieel manager Bart Thiele van Certion weer naar school.

Certion en F&B Group gaan samen voor groei

Certion en F&B Group gaan samen voor groei

Certion heeft krachten gebundeld met F&B Group. Met dit partnerschap delen en verbreden beide partijen hun kennis van de markt en verschillende type windturbines. De nieuwe samenwerking betekent uitbreiding van het serviceaanbod en capaciteit.