Certion is in april-mei 2021 betrokken bij een offshore project op de Noordzee waarbij onze technici op een offshore kraanschip verblijven. Op de MPI Resolution werken, eten, sporten en slapen zij voor een periode van wel twee weken. We beschrijven een dag aan boord.

 

MPI Resolution in cijfers & feiten

Het kraanschip (2003) meet 130 x 38 meter, heeft 7.000 ton laadvermogen en twee hijskranen met een tilvermogen van 600 ton. De corebusiness van dit schip is het faciliteren van servicewerkzaamheden aan offshore windturbines. Haar kracht is dat het dankzij de zes poten het schip omhoog kan krikken en kan transformeren in een stabiel werkplatform. De turbinepark-eigenaar heeft het schip gecharterd voor dit project, 20 kilometer uit de kust.

 

Gedetailleerd draaiboek

Certion is ingehuurd voor het wisselen van hoofdcomponenten bij zeven turbines. Het begint met de bevoorrading in de haven met hoofdcomponenten, reserveonderdelen en gereedschappen. Een nauwkeurig draaiboek wordt gevolgd, maar de offshore periode blijft afhankelijk van het weer. De kosten van een geëquipeerd kraanschip zijn hoog. Daarom zijn in de weken vooraf al Certion-technici in een kleinere boot, een Crew Transfer Vessel CTV), naar de turbines gevaren om voorbereidingen te treffen. Denk aan het afkoppelen van elektra en het loskoppelen van slangen en het verwijderen van koppelingen.

 

Goede voeding, tevreden crew

Het kraanschip heeft voor dit project in totaal 43 personen aan boord bestaande uit de scheepsbemanning (dubbele bezetting), klantvertegenwoordiging en twee Certion-teams van in totaal negen technici. Goede verzorging en goed eten is erg belangrijk. Op het schip is het eten dus van goede kwaliteit en er zijn ontspanningsfaciliteiten, zoals fitness en een bioscoop aanwezig.

 

Werkritme: 12 uur op, 12 uur af

De Certion-monteurs werken continue in twee ploegen: de ochtend- & middagploeg van 06:00 – 18:00 uur, de avond- & nachtploeg van 18:00 – 06:00 uur. De ochtend- & middagploeg begint om 06:00 aan de werkzaamheden. Dat betekent dat om 04:30 de wekker gaat. Na het ontbijt in de eetzaal begint de voorbereiding om 05:30 met een startwerkvergadering en overdracht van de avond- & nachtploeg.

 

Teamwork, contact en veiligheid

Om van het afgestempelde kraanschip naar de turbine te komen, wordt een solide loopbrug gebruikt van achttien meter. Drie monteurs gaan de windturbine in, een blijft aan boord voor het af- en aanhaken van materialen aan de kraanhaak. De technici onderhouden contact via een portofoon. Een aantal teamleden, die allen een offshore-opleiding hebben gevolgd, houden contact met de kraanmachinist om de juiste aanwijzingen te geven. Als tegen 17:30 de dienst er bijna op zit, gaan de technici weer aan boord van het kraanschip, doen de overdracht met de avond- & nachtploeg en kunnen ontspannen en slapen. 12 uur rust.

 

Voorzichtig omgaan met corona

In verband met de Covid-situatie heeft iedereen voor het aan boord gaan een coronatest moeten ondergaan en mocht men alleen aan boord als deze negatief was. Tevens werd in de eerste week ook nog tweemaal daags de temperatuur opgenomen en moest men aan boord voldoende afstand houden.

Meer weten, of het schip volgen? Klik hier.

Meer nieuws

Certion gaat weer naar school

Certion gaat weer naar school

De stagiairs van morgen en technici van óvermorgen werven, hoe doe je dat? Door de jongeren nu al warm te laten lopen voor een baan in de techniek. Daarom ging commercieel manager Bart Thiele van Certion weer naar school.

Certion en F&B Group gaan samen voor groei

Certion en F&B Group gaan samen voor groei

Certion heeft krachten gebundeld met F&B Group. Met dit partnerschap delen en verbreden beide partijen hun kennis van de markt en verschillende type windturbines. De nieuwe samenwerking betekent uitbreiding van het serviceaanbod en capaciteit.